Gelişimin İzlenmesinin Önemi

Yapılan araştırmalar, hekimlerin çocukların gelişimlerini yalnızca klinik izlenimleri ile değerlendirdiklerinde gelişimsel sorunları saptamada ancak yaklaşık %30 oranında başarılı olduklarını göstermektedir.

Gelişimsel sorunlar yaklaşık %15 sıklıkta, 6 çocuktan bir tanesinde görülmekte ve çocukluk döneminde en sık rastlanan kronik morbidite grubunu oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar, hekimlerin çocukların gelişimlerini yalnızca klinik izlenimleri ile değerlendirdiklerinde gelişimsel sorunları saptamada ancak yaklaşık %30 oranında başarılı olduklarını göstermektedir. Bu nedenle gelişimin izlenmesi, gelişimsel sorunların erken tanısı için mutlaka gelişimi uygun araçlarla değerlendirmek gerekmektedir. 


Erken çocukluk ve bebeklik döneminden itibaren düzenli aralıklarla yapılan gelişimsel izlem gelişimsel risk yada zorlukların erken fark edilmesini sağlamaktadır. Erken tanı ve erken müdahale ile ortaya çıkabilecek pek çok zorluk önlenebilmekte ve gelişimsel açıdan çocuklarımızın en yüksek potansiyellerine ulaşması sağlanabilmektedir.

Çocukların gelişimsel takibinin yapılması için herhangi bir sağlık ya da gelişim probleminin olmasına gerek yoktur. Her çocuğun doğumdan itibaren büyümesi, aşıları, sağlık izlemleri gibi gelişimsel açıdan da izlenmesi gerekmektedir. Çocukluk döneminde yaşanan olumlu ya da olumsuz koşulların erişkin yaşamda duygusal, bilişsel süreçleri ve davranışları etkilediği bilinmektedir. Erken yaşta yapılan gelişimi destekleyici doğru yaklaşım ve uygulamalar ile gelişim ile ilgili ortaya çıkabilecek pek çok sorunun (yeme, uyku sorunu, davranış sorunları gibi) önlenebilmektedir. Bu nedenle Gülümser Akademi’de gelişimin en hızlı olduğu ilk 5 yaşta ev ortamında çocukların gelişimini destekleyen yaklaşımlar konusunda da anne-babalara, nene-dedelere ve bakıcılara danışmanlık verilmektedir.
Gelişimsel takipleri sırasında prematüre doğum, Down sendromu gibi genetik hastalıklar ya da kronik hastalıkları nedeni ile riskleri ya da zorlukları olan çocuklarda gelişimin yakın aralıklarla izlenmesi ve erken destek programlarının uygulanması çok önemlidir.
Gülümser Akademi’de çocukların işlevsellik, etkinlik, yaşama katılım ve çevresel koşulları güncel bilimsel yöntemler ile kapsamlı olarak değerlendirilmektedir. Her yaşa uygun dünyada altın standart kabul edilen değerlendirme yöntemleri uygulanarak kanıta dayalı yöntemler ile izlem süreci devam etmekte, aile katılımı ve ev ortamında destek sürecinin devam edebilmesi amaçlanmaktadır.

Erken çocukluk döneminde özellikle de 0-3 yaşları arasında konuşma gecikmesi, ilişki iletişim kurma alanında zorluk yaşayan çocukların son yıllarda sıklığı giderek artan Otizm Spektrum Bozukluğu açısından değerlendirilmesi ve izlenmesi çok önemlidir. Zihinsel gelişimde gecikmesi olan çocuklar, serebral palsi gibi hareket alanında gecikmeye neden olan kronik nörolojik hastalıkları olan çocukların da erken dönemde hizmete ulaşmaları ve desteklenmeleri ileride oluşabilecek daha büyük zorlukların önüne geçilmesini sağlar.
Erken çocukluk döneminde sağlık izlemlerinin yanında özellikle belirli zamanlarda ayrıntılı gelişimsel değerlendirmenin yapılmasını Amerikan Pediatri Akademisi önermektedir.  

Çocuğunuzun gelişimsel açıdan değerlendirilmesi ve izlenmesi için Gülümser Akademi uzman kadromuzdan destek alabilirsiniz.

Gelişimsel Değerlendirme ve İzlem

Tüm Hizmetler
ankara çocuk akademisi, mavi maskeli, kırmızı pelerinli gülümseyen bir çocuk.

Gelişimsel Pediatri ile Tanışalım

Gelişimsel pediatri, gelişimsel sorunların değerlendirilmesi, tanılanması, tedavisinin planlanması, gerektiğinde başka bilim dallarına yönlendirilmesi ve izlenmesini sağlayan çocuk sağlığı ve hastalıkları bilim dalıdır.

Gelişimin İzlenmesinin Önemi

Yapılan araştırmalar, hekimlerin çocukların gelişimlerini yalnızca klinik izlenimleri ile değerlendirdiklerinde gelişimsel sorunları saptamada ancak yaklaşık %30 oranında başarılı olduklarını göstermektedir.

bayley gelişim değerlendirme testi

Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği

“Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği” doğumdan 42 aya kadar olan bebek ve çocuklar için geliştirilmiş bir gelişim testidir.

ankara çocuk akademisi, mavi maskeli, kırmızı pelerinli gülümseyen bir çocuk.

Prematüre Bebek İzlemi

Erken doğan (prematüre) bebekler doğum ve sonrasında beyin gelişimlerini etkileyebilecek sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu durum prematüre bebeklerin gelişim sürecinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir.ff

İşitme Taraması Nedir ?

Yenidoğan işitme taraması sayesinde işitme kayıplı bebeklerin tanısının erken konması ve rehabilitasyonunun sağlanmasını amaçlanmaktadır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Normal Görme Gelişimi

Çocuklarda ve bebeklerde görme gelişimi nasıl olmalıdır?

Çocuk Eğitiminde Sınır Koyma - Disiplin

Çocuklara sınır koyma her yaş döneminde çocuğun gelişim dönemine uygun olarak yapılabilir aslında çocuğa vermek istediğimiz mesaj öğrenebilmesi için gelişebilmesi için güvenli ortam yaratmak ancak tutarlı ve net sınırlar oluşturmaktır.

Anne Depresyonu

Anne depresyonu; Kadının gebelik süreci ve bebeğin doğumu ile başlayan dönem fiziksel ve hormonal değişikliklerin olduğu bir dönemde yaşadığı duygusal dengesizliklerdir.

Still Face Deneyi

Still Face(hareketsiz yüz) deneyi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için videomuzu izleyin!

Floortime Eğitimi

Floortime Eğitimi çocukların gelişimsel süreçlerini değerlendirerek, karşılıklı etkileşim yolu ile sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen bir yaklaşımdır.

Kreşe Başlama Yaşı

ankara çocuk akademisi, mavi maskeli, kırmızı pelerinli gülümseyen bir çocuk.

BİREYSEL FARKLILIKLARLA İLGİLİ ÇOCUK KİTAPLARI

Gülümser Akademi tarafından önerilen, bireysel farklılıklarla ilgili çocuk kitapları hakkında daha fazla bilgi alın!

Gülümser Akademi © Copyright 2024
Tüm hakları saklıdır.
Ultra Mega Omega Icon