Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) dikkat sorunları, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik, istekleri erteleyememe gibi sorunlarla karakterize nöro gelişimsel bir bozukluktur.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) dikkat sorunları, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik, istekleri erteleyememe gibi sorunlarla karakterize nöro gelişimsel bir bozukluktur. DEHB’in üç alt tipi bulunmaktadır. Bunlar; dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik, bileşik tiptir (dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik). DEHB’in tanılanması için belirtilerin birkaçının 12 yaşından önce gözlenmiş olması, belirtilerin iki ya da daha fazla ortamda gözlenmiş olması, bu belirtilerin bireyin toplum, iş, okul hayatındaki işlevselliğini bozması ya da niteliğini etkilemesi ve başka bir ruhsal bozukluk ile daha iyi açıklanamıyor olması gerekmektedir. DEHB’in alt tiplerine yönelik özellikler ise şu şekilde açıklanabilir.

Dikkat eksikliği olan çocuklar ayrıntılara özen göstermekte zorlanırlar; okul çalışmalarında, işte ya da etkinlikler sırasında dikkatsizce yanlış yapabilirler. Bir iş yaparken ya da oyun oynarken dikkatini sürdürmede, verilen yönergeleri izlemekte ve okulda verilen görevleri, sıradan günlük işleri ya da iş yeri sorumluluklarını tamamlamakta ya da düzene koymakta güçlük yaşarlar. Sürekli zihinsel çaba gerektiren işlerden kaçınır, bu işleri sevmez ya da bu işlere girmek istemezler. Dış uyaranlarla dikkatleri kolaylıkla dağılır; iş ya da etkinlik için gerekli nesneleri kaybederler ve günlük etkinliklerde unutkandırlar. Bazen doğrudan kendisine konuşulurken, dinlemiyor gibi görünebilir.

Aşırı hareketliliği olan çocuklar çoğu zaman kıpırdanır ya da ellerini, ayaklarını vurur, oturduğu yerde kıvranır, oturmasının beklendiği durumlarda ayağa kalkar, uygunsuz ortamlarda, ortalıkta koşturur ya da bir yerlere tırmanır. Aşırı konuşur, sırasını bekleyemez, başkalarının sözünü keser ya da araya girer. İzin almadan başkalarının eşyalarını kullanmaya başlayabilirler. Yaşı ileri kişiler (gençler ve erişkinler) zaman zaman başkalarının yaptığı işlerin arasına girerler ya da birden kendi yapmaya başlarlar. Boş zaman etkinliklerine sessiz bir biçimde katılmakta ya da sessiz bir biçimde oyun oynamakta zorlanırlar.

Birleşik tipte olan çocuklar ise hem dikkat eksikliği hem de aşırı hareketlilik özelliği gösteren çocukların özelliklerini göstermektedir.

Moleküler genetik çalışmaları, DEHB’e neden olan genetik olan ve olmayan faktörler olduğunu ve DEHB’e neden olan aday genlerin varlığını göstermektedir. Ek olarak, ailesel ve ikizlerle yapılan çalışmalar DEHB’in kalıtsal olduğuna dair bazı kanıtlar da sunmaktadır. DEHB’de görülen belirtileri en iyi açıklayan kuram Yönetici İşlev Bozukluğu Kuramıdır. DEHB bağlamında, yönetici işlev terimi, günlük yaşamın birçok görevini yerine getirirken tüm bireyler için kritik bir rol oynayan çeşitli bilişsel işlevleri ifade eder. Bu bağlamda DEHB’li bireyler organizasyon, zaman yönetimi, görevleri önceliklendirmek, odaklanma, odağı sürdürme, çabayı sürdürmek, işlemleme hızı, duyguları düzenlemek, çalışma belleğini kullanmak ve bilgiyi çağırmak, kendini izleme ve düzenlemede zorluklar yaşamaktadır.

1.DEHB yaş ilerledikçe geçer mi?

DEHB nöro gelişimsel bir bozukluktur ve eğer doğru tanılama yapıldıysa zamanla geçmez. Bununla birlikte yaş ilerledikçe bireylerde DEHB belirtilerinin azaldığı görülmektedir.

2.DEHB’de ilaç gerekli midir?

DEHB tanısında ilaç kullanımı, müdahale yöntemlerinden biridir. İlaç kullanımının gerekliliği bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Buna ek olarak, ilaç tek başına davranış değişikliklerine yol açmadığı için bu bireylere özel eğitim desteği sağlanmasının hem akademik becerilerin hem de davranışsal özelliklerin iyileştirilmesi açısından önemi büyüktür. Benzer şekilde okula devam eden çocuklar için öğretmenlerin sınıf içinde yapacakları düzenlemeler DEHB’in etkilerinin kontrol altına alınmasında etkilidir.

3. DEHB olan bireylerde başka tanılar da görülür mü?

DEHB’in sıklıkla başka tanılarla birlikte görüldüğü bilinmektedir. Bu tanılardan en çok görülenler, öğrenme güçlüğü, karşıt olma karşı gelme bozukluğu, davranım bozukluğu, kaygı bozuklukları şeklinde sıralanabilir.

Kaynaklar

Amerikan Psikiyatri Birliği [American Psychiatric Association]. (2013). Mental bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı [Diagnostic and statistical manual of mental disorders] (5. baskı). American Psychiatric Publishing.

Barkley, R. A., & Brown, T. E. (2008). Unrecognized Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Adults Presenting with Other Psychiatric Disorders. CNS Spectrums, 13(11), 977-984.

Brown, T. E. (2009). ADD/ADHD and Impaired Executive Function in Clinical Practice. Current Attention Disorder Reports, 1, 37–41.

Faraone SV, Perlis RH, Doyle AE, Smoller JW, Goralnick JJ, Holmgren MA, Sklar P. Molecular genetics of attention-deficit/hyperactivity disorder. Biological Psychiatry,1;57(11), 1313-23. doi: 10.1016/j.biopsych.2004.11.024. Epub 2005 Jan 21. PMID: 15950004

Bireysel (Özel) Eğitim

Tüm Hizmetler
gülümser akademi özel eğitim merkezi

Özel Eğitim Nedir?

Özel eğitim “bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından anlamlı düzeyde farklılık gösteren bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmiş eğitim programları ve özel olarak yetiştirilmiş personel ile uygun ortamlarda sürdürülen eğitim” olarak tanımlanmaktadır (MEB, 2018).

Zihin Kuramı

Sosyal ilişkilerimizi düzenlemede temel olan bu beceriler zihin teorisi ya da zihin kuramı olarak isimlendirilmekte ve en genel tanımıyla diğerlerinin zihinsel durumlarının farklı olabileceğini, bunların temelinde davranışlarının değişebileceğini anlama becerisi olarak tanımlanmaktadır (Flavell, 1999).

Öğrenme Güçlüğü

Disleksi terimi Yunanca dys- “engel” ve lexis- “kelime” terimlerinin birleşiminden meydana gelmiştir ve zeka geriliği veya eğitimde fırsat eksikliğine dayalı olmayan okuma ve heceleme yeteneğindeki yetersizlik olarak tanımlanmaktadır (Peer, 2012).

Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Sosyal etkileşim ve iletişim becerilerindeki şiddetli yetersizliklerle karakterize olan, nöro-gelişimsel bir bozukluktur.

Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) dikkat sorunları, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik, istekleri erteleyememe gibi sorunlarla karakterize nöro gelişimsel bir bozukluktur.

Değerlendirme Araçları

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı/Planı (BEP) özel gereksinimli çocukların tüm gelişim alanları ve gerekirse akademik becerilerine yönelik performansını temel alarak bu alanlarda kazandırılacak davranışların neler olduğunun, bu davranışların nerede, kim tarafından, ne kadar sürede, hangi yöntem ve materyallerle kazandırılacağının, hangi yöntem ve araçlarla değerlendirileceğinin yer aldığı, destek özel eğitim hizmetlerini de içeren yazılı bir belgedir.

Eğitsel Değerlendirme

Öğrencilere hangi alanlarda eğitsel destek sunulacağına karar vermek için öncelikle öğrencilerin desteğe gereksinim duydukları alanların belirlenmesine gereksinim vardır. Eğitsel değerlendirme ile öğrencilerin gereksinim duydukları alanlarda destek sunmaya yönelik bir müdahale planını geliştirip yürütmek için sistematik olarak bilgi toplanmaktadır (Kargın, 2007; Salvia vd., 2010).

Erken Okuryazarlık

Erken okuryazarlık çocukların formal bir öğretimden almadan önce okuma yazmaya ilişkin tüm bilgi, beceri ve tutumları olarak tanımlanmaktadır (Rohde, 2015).

Uygulamalı Davranış Analizi (UDA)

Uygulamalı davranış analizi (UDA; Applied Behavior Analysis [ABA]), insan davranışlarına açıklamalar getiren ve davranışlarda değişiklik yaratmaya yönelik uygulamalara temel oluşturan bir disiplindir.

Kaynaştırma

Kaynaştırma, özel gereksinimli çocukların genel eğitim sınıflarında tipik gelişen akranlarıyla sosyal ve eğitimsel açıdan birlikteliklerinin uygun eğitimsel programların ve öğretmenlere, ailelere ve öğrencilere destek hizmet verilerek birlikte eğitim almalarının sağlanması olarak tanımlanırken bütünleştirme özel gereksinimli bireylerin her yaşta sosyal ve toplumsal yaşantıya engellenmeden katılabilme hakları olarak tanımlanmıştır (Sarıca & Tanrıverdi, 2021).

Kanıt Temelli Uygulamalar

Kanıt temelli uygulamalar, kanıta dayalı uygulamalar ve bilimsel dayanaklı uygulamalar kavramının evidence-based practice kavramının karşılığı olarak yaygın şekilde kullanıldığı görülmektedir (Tomris, 2021a).

Sıkça Sorulan Sorular

Gülümser Akademi © Copyright 2024
Tüm hakları saklıdır.
Ultra Mega Omega Icon