1. Oyun grubu nedir?
0-6 yaş arası çocukların, ebeveynleri (ya da bakım verenleri) ile ya da ebeveynsiz katıldıkları sosyalleşme amaçlı, belli bir sayıda ve yaş aralığındaki çocuk grubu ve ebeveyn grubu ile yapılan programlara Oyun Grubu denir.
2. Oyun gruplarının içeriği nasıldır?
Oyun gruplarında belirli bir tema üzerinden gelişim alanlarını destekleyici etkinliklerle program oluşturulur. Oyun grubu akışı ebeveyn ve çocukları karşılama, çember zamanı (çocuk ve ebeveynlerle beraber tanışma), duyusal ve dil-bilişsel etkinlikler, ince/kaba motor etkinlikler ve vedalaşma çemberi/şarkısı şeklinde yapılmaktadır.
3. Oyun grubunu kimler yapar?
Oyun grupları okul öncesi öğretmenleri, çocuk gelişimciler ve psikologlar liderliğinde ebeveynli ve ebeveynsiz olarak gerçekleştirilir.
4. Oyun grubunda hangi oyunlar oynanır?
Oyun gruplarında temel olarak yaş grubu özelliklerine göre hedef ve kazanımlar dil, bilişsel, ince-kaba-motor, duyusal ve duygusal alanda gelişimlerine katkı sağlayacak şekilde etkinlikler yapılmaktadır. Etkinlikler mevsim koşullarına uygun hem dış mekânda hem de iç mekanda yapılmaktadır.
5. Oyun gruplarında hangi materyaller kullanılır?
Oyun gruplarında genellikle çocuklar için riskli olmayan, doğal ahşap materyaller ve oyuncaklar kullanılabilir. Oyun grupları bir grup çocuk katılımı ile gerçekleştirildiği için grup dinamiğinde çocukların ilgilerini dağıtmayacak yaş grubu özelliklerine uygun bilişsel, dil, sosyal-duygusal gelişim, ince ve kaba motor becerilerini destekleyici materyal ve oyuncaklar kullanılabilir.
6. Oyun gruplarının amacı nedir?
Oyun gruplarının amacı çocukları eğitmek değildir, çocuğun doğasında olan oyun oynama etkinliğinin yaşıtlarıyla bir arada, sosyal bir ortamda, becerilerinin (bilişsel, dilsel, duygusal ve fiziksel) geliştirilmesine fırsat sağlayacak şekilde gerçekleşmesidir.
7. Oyun gruplarının ebeveynler için faydaları nelerdir?
Ebeveynlere, çocukları ile oynayıp aktifleşme fırsatı sağlanır.
Diğer ebeveynler ile etkileşim için uygun bir ortam oluşur.
Ebeveynlerin deneyimlerini, fikirlerini paylaşmalarını ve birbirlerini desteklemelerini sağlar.
Ebeveynlerin bir araya gelmesine ve etkileşime girmesine izin veren bir rutin sağlar.
Ebeveynler için grup ortamında kendi çocuklarının oyun gelişimlerini gözlemleme fırsatı sağlar.
8. Oyun grubu tek seferlik mi olmalı, süreklilik neden önemlidir?
Oyun gruplarına düzenli katılım hem çocuk hem de ebeveyn için önemlidir. Düzenli oyun grubuna katılım sağlayan çocukların oyun gelişimleri detaylı takip edilebilir, gerekli ebeveyn yönlendirmesi yapılabilir. Ebeveyn düzenli oyun grubuna katılım sağladığında çocuğunun gelişimi ile ilgili uzmanlardan düzenli gelişim bilgisi alabilir ve takibi düzenli yapabilir.