Psikolojik Hizmetler Nedir?

Bireylerin psikolojik sağlığını kapsayan, durumu anlama, değerlendirme, inceleme, çözüm yolu üzerinde uzman kişilerle çalışma, bir sonraki sorun gelmeden önlem alma (Önleme çalışmaları) ya da başka bir sorun olmadan baş etme mekanizmalarını güçlendirmeyi (Psikolojik iyi oluş), sorun çözme, sorunu yönetme, kara verme süreçlerini destekleme (Psikoterapi) içeren psikolojik işlemlerin tümünü kapsar.

Psikolojik Hizmetler, tüm çocukların, gençlerin ve ailelerinin iyi oluş ve refahını çalışmalarının merkezinde tutan bir hizmetler bütünüdür. Bireylerin psikolojik sağlığını kapsayan, durumu anlama, değerlendirme, inceleme, çözüm yolu üzerinde uzman kişilerle çalışma, bir sonraki sorun gelmeden önlem alma (Önleme çalışmaları) ya da başka bir sorun olmadan baş etme mekanizmalarını güçlendirmeyi (Psikolojik iyi oluş), sorun çözme, sorunu yönetme, kara verme süreçlerini destekleme (Psikoterapi) içeren psikolojik işlemlerin tümünü kapsar. İnsan yaşamında olumlu duygular olduğu kadar olumsuz duygular da vardır. Olumsuz duyguların arttığı ya da olumlu duyguların azaldığı dönemlerde bazılarımız sorunlarını çözmeye çalışır, bazılarımız göz ardı eder. Birçoğumuz sorunla ilgili yolda ilerlerken ya da çözmeye çalışırken bazen zorlanırız, dünyaya daha olumsuz olabilecek pencerelerden bakarız. Bazen de kendimize yaşanılanlara karşı objektif olamayız. Kendi baş etme yöntemlerimiz çözüme yetmediğinde, sorun karşısında yaşanılan zorluklar günlük işlevleri engellediğinde, işimizi, görev ve sorumluluklarımızı yerine getiremez hale gelmeden psikolojik yardım alınması önemlidir. Psikolojik yardım birçok aşamayı içinde bulunduran Psikolojik Hizmetler bütünüdür.  Bireyin güçlü yönlerini destekleme ve esneklik oluşturmaya odaklanma, ek gereksinimleri gözetmeyi de içine alan Psikolojik Hizmetler geniş bir yelpazedir. Bu yelpazede yer alan hizmetler içinde ölçme-değerlendirme, farklı psikoterapi türleri, psikolojik danışmanlık, psiko-eğitim ve psikolojik ilk yardım yer almaktadır.

Psikoterapi, paylaşılan konunun bir uzman (Klinik psikolog ya da psikiyatr) tarafından konuşularak yapılan tedavi türüdür. Duygularınız, düşünceleriniz, davranışlarınız kişilik yapınız hakkında bilgi edinebilirsiniz. Psikoterapi hayatınızın kontrolünü ele almayı ve oluşabilecek durumlarla ilgili baş etme mekanizmanızı güçlendirir. Tek bir psikoterapi yöntemi yoktur ve her biri kendine özgü yaklaşımlara sahiptir.

Psikolojik, yardım psikolojik olarak herhangi bir sorunla karşılaşıldığında bireylere bire bir sunulan, 45-50 dakika süren, ihtiyaca göre seanslar halinde ilerleyen, iletişime odaklı, bilimsel bilgiye ve bazı tekniklere dayanan bir yardım biçimidir.

Psikolojik Danışmanlık, bireyin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemleri tanımlaması, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı ilişkiler yürütmesi, kendini geliştirmesi için uzman kişiler tarafından verilen profesyonel bir yardım çeşididir. Bireyin günlük yaşamında karşılaştıkları uyum sorunlarıyla ilgili baş etmelerine yardımcı bir süreçtir. Dolayısıyla psikolojik danışma doğrudan çözüm üretmek değil danışana krizi uygun bir şekilde yönetmesine ve çözüm yollarını keşfetmesine yardımcı olmaktır.

Psiko-eğitim, kişilerin hayatlarında zorluk çıkarabilecek belirli konularla ilgili bilgi eksiğini gidermeyi, farkındalıklarını artırmayı, sorunlarla daha iyi başa çıkmalarını sağlamak adına danışanlara gerekli bilgi ve yaşam becerilerini kazandırmayı amaçlayan, gerektiği yerde ilaçlar, yaşanılan durumlar, bu durumları ortaya çıkaran etmenler hakkında olabilen terapist tarafından sözlü veya yazılı bir formatta verilen müdahalenin önemli bir basamağıdır.

Değerlendirme, psikolojik olarak kişilerin belli konularda eğilimlerinin, yeteneklerinin ve kişilik özelliklerinin farklı test ve bataryalarla birlikte klinik gözlem yoluyla ölçme ve değerlendirme aşamalarını içeren süreçlerin bütünüdür.

Önleme çalışmaları, kişilere bir bütün olarak yaklaşarak gelişimlerini desteklemek ve gelişimlerini herhangi bir şekilde olumsuz yönde etkileyecek risk unsurlarını azaltmak, koruyucu etmenleri artırmak amacıyla sunulan hizmettir.  

Psikolojik iyi oluş, bireyin işlevsel bir yaşam sürdürmesi kendini iyi hissetmesi ve iyi işlevlerde bulunmasına verilen addır. Bireyin kendini olumlu olarak algılaması, olumsuz duygularla baş edebilmesi, hayattaki amaçlarını ve potansiyelini fark etmesini ifade eder. Pozitif psikolojinin çalışma alanlarındandır. 

Floortime Nedir?

Tüm Hizmetler

Gülümser Akademi © Copyright 2024
Tüm hakları saklıdır.
Ultra Mega Omega Icon