Gelişimsel Gecikmelerde Ergoterapi Müdahaleleri

Bir ergoterapist, çocuğunuzu gelişimsel gecikme ile ilgili olarak değerlendirebilir ve tedavi edebilir. Ergoterapist, çocuğunuzun aktiviteleri nasıl tamamladığını ve yaşıtlarına göre çocuktan ne beklenmesi gerektiğini karşılaştırmalı olarak analiz edecektir.

Ergoterapist, çocuğunuzu gelişimsel gecikmesi  ile ilgili olarak değerlendirebilir ve tedavi edebilir. 

Ergoterapist, çocuğunuzun aktiviteleri nasıl tamamladığını ve yaşıtlarına göre çocuktan ne beklenmesi gerektiğini karşılaştırmalı olarak analiz eder. 

Ergoterapi: 

  • Kaba /ince motor becerileri destekler
  • Duyusal işlemleme becerilerini geliştirir
  • Dikkat, hafıza ve yönetimsel becerileri, motor hareketi planlamayı geliştirir
  • Oyun, etkileşim faaliyetlerine katılımı arttırmayı amaçlar
  • Akademik beceriler için öğrenme kapasitesini arttırmayı hedefler
  • Günlük yaşam aktivitelerine bağımsız katılmaları için becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
  • Sosyal yaşama katılımı destekler.

Özgül Öğrenme Güçlüğünde Ergoterapi Müdahaleleri

Ergoterapistler çocukların bağımsızlık kazanmalarına ve öz bakım, oyun ve öğrenme gibi günlük aktivitelere katılımlarını sağlamak için yeni beceriler geliştirmelerine yardımcı olur. Genellikle çocukların akademik becerilerini etkileyen temelde yatan motor planlama, dikkat, görsel algısal becerilere müdahale ederek çocuğun okuldaki performansını arttırmayı hedefler. Öğrenme güçlüğü olan çocuklar günlük rutinlerine uyumlanmakta zorlanabilirler. Ergoterapistler çocuğun günlük rutinini, çocuğa uygun dizayn ederek maksimum organize olabileceği şekilde düzenlerler.

Ergoterapistler çocukların bağımsızlık kazanmalarına ve öz bakım, oyun ve öğrenme gibi günlük aktivitelere katılımlarını sağlamak için yeni beceriler geliştirmelerine yardımcı olur. Genellikle çocukların akademik becerilerini etkileyen motor planlama, dikkat, görsel algısal becerilere geliştirerek  okuldaki performansını arttırmayı hedefler.

Duyu uyarılarını algılamalarını, motor hareket becerilerini, oyuna katılımlarını ve akademik başarılarını arttırıcı müdahaleler yapılır.

 Öğrenme güçlüğü olan çocuklar günlük rutinlerine uyumlanmakta zorlanabilirler. Ergoterapistler çocuğun günlük rutinini, çocuğa uygun şekilde tasarlayarak, aile eğitimi vererek, bilişsel, fiziksel fonksiyon ve psikososyal içerikli aktivite eğitimlerine katılım sağlayarak, okul, ev aktivitelerini modifiye ederek, öğrenme, günlük aktivitelere ve toplumsal katılımı kolaylaştırmak  için ergoterapi yaklaşımları uygular.

Otizm Spektrum Bozukluğunda Ergoterapi

Ergoterapistler, otizmli bireylerin günlük yaşamın her anında sosyal ve duygusal olarak var olabilmeleri için; duyusal, motor, bilişsel, davranışsal becerilerine odaklanırlar.

 Çocukların günlük yaşamda  ev, kreş, okul, oyun alanları arasında geçiş becerilerini ve adapte olabilme becerilerini destekler. 

Ergoterapi müdahaleleri; denge, koordinasyon, duyusal algısal işlemleme, kavrama, orta hattı çaprazlama gibi vücut fonksiyonlarını, dikkat, hafıza, odaklanma, davranış ve dürtü kontrolü gibi bilişsel ve davranışsal becerileri destekleyerek otizmli bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki performanslarını arttırmaya odaklanır.

Ergoterapi müdahaleleri, görsel, işitsel, dokunsal, hareket, koku gibi duyusal uyaranları algılama, vücudu koordineli ve işlevsel kullanma, ev, okul ve oyun aktivitelerine katılımı kolaylaştırma, aile farkındalığını artırma, mimari engelleri kaldırma yardımcı teknolojiyi kullanma amaçlı yaklaşımları içerir. 

Down Sendromunda Ergoterapi

Down sendromlu çocukların sahip düşük kas tonusu, eklemlerinde artmış esneklik, gelişimsel gecikmeler, duyusal algısal davranışsal zorluklara sahip olmaları; çocukların hem gelişimsel hem de katılım alanlarında limitasyonlara neden olabilir.

Ergoterapi süreci çocuğa down sendromu tanısı koyulduğu andan itibaren başlamalıdır.

Ergoterapi down sendromlu bireylerde;

·         Bebeklerde hem motor gelişimi hem de ailenin bebeğe bakım verme durumunu geliştirmeyi hedefler.

·         Banyo yapma, yemek yedirme, giydirme gibi günlük rutinleri gerçekleştirmeleri için ebeveynlere ve bebeklere yönelik düzenlemeler ve teknikler geliştirir.

·         Duyusal, algısal ve motor içerikli etkinliklerle çocuğun gelişimsel basamaklarını desteklemeyi hedeflerler

·         Çocuğun performansını maksimum seviyede gerçekleştirebilmesi için aktivite ve çevre düzenlemeleri yaparlar.

Duyu Bütünleme Terapisi

Tüm Hizmetler

Gülümser Akademi © Copyright 2024
Tüm hakları saklıdır.
Ultra Mega Omega Icon