Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği

“Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği” doğumdan 42 aya kadar olan bebek ve çocuklar için geliştirilmiş bir gelişim testidir.

1933 yılında Nancy Bayley tarafından geliştirilmiş daha sonraki yıllarda standardizasyonları yapılarak son halini almıştır. 0-42 aydaki bebek ve çocukların gelişimsel süreçlerinin değerlendirilmesi ve gerekiyorsa özel eğitim hizmetlerinin planlanmasında kullanılır. Ayrıca uluslararası geçerliliği ve güvenirliğiliği olan altın standart bir değerlendirme ölçeği olduğu için araştırmalarda ve uluslararası karşılaştırma çalışmalarında kullanılabilmektedir.

“Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği”nde amaç; çocuğun ilgisini çeken materyaller ve esnek bir yaklaşım ile bebeğin ya da çocuğun davranışsal tepkilerini gözlemleyerek, başarısızlık hissi yaşatmadan en üst düzey performansını ortaya çıkarmak ve gelişim yaşıyla uyumlu becerilerini saptamaktır. Çocuğun yaşı her ne olursa olsun çocuk değerlendirmeyi pozitif bir deneyim olarak algılamalıdır. Uygulayıcı kişinin özel bir eğitim ve sertifikasyon sürecinden geçmesi ve standardize ölçeğe ait materyalleri kullanıyor olması gerekmektedir. Değerlendirme ortamı çocuğun kendini güvende hissedeceği ev ortamına yakın şekilde düzenlenmeli ve değerlendirme aile eşliğinde yapılmalıdır.

Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği’nin alt ölçekleri bilişsel, dil, hareket ölçeği ve davranış değerlendirme ölçeğidir. Bilişsel ölçekte çocuğun algı, bellek, nesne devamlılığı, öğrenme problem çözme becerisi, seslendirme, sözel konuşmanın başlangıcı, sınıflandırma, genelleme, görsel ve işitsel dikkat, temel soyut düşünce gibi becerileri değerlendirilir. Dil alanı İfade Edici Dil yani çocuğun kendini seslerle, hareket ve mimik gibi beden diliyle ya da sözcük ve cümlelerle ifade etmesi ve Alıcı Dil yani çocuğun söylenenleri anlaması verilen komutları yerine getirmesi olarak ikiye ayrılır. Hareket ölçeğinde çocuğun genel vücut kontrolü, oturma, ayağa kalkma, ayakta durma, yürüme, merdiven çıkma, nesneleri kavrama, el göz ayak koordinasyonu, parmak becerileri gibi ince ve kaba hareket gelişimi değerlendirilir. Davranış değerlendirme ölçeğinde yaş gruplarına göre dikkat, yönelim, birliktelik, duygu düzenleme, hareketinilişkinin niteliği ve kalitesi gibi beceriler değerlendirilir.

Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği, genel olarak 15 ayın altındaki bebeklerde yaklaşık 35-40 dakika sürmektedir. Daha büyük yaş grubundaki çocuklar için süre 60-90 dakikaya kadar uzayabilir. Çocuğun ya da ailenin değerlendirmeye katılımı ile ilgili bir sorun varsa örneğin bebeğin acıkması, altını kirletmesi, ağlaması, aşırı uykulu olması gibi değerlendirmeye ara verilir, uygun koşullar sağlandıktan sonra değerlendirmeye devam edilir. Prematüre yani erken doğmuş bebekler için düzeltilmiş yaş üzerinden uygulama yapılır.  

Değerlendirmenin sonunda çocuğun bilişsel, dil, hareket gelişim alanları ile ilgili puanlamalar ve skorlamalar yapılarak çocuğun gelişim profili çıkarılır. Çocuğun yeteneklerinin en alt ve en üst limitleri nelerdir, çocuğun zayıf ve kuvvetli alanları nelerdir, çocuk ve aile için bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlamak ve performansı maksimum düzeye çıkarabilmek için değerlendirme sonuçları aile ile paylaşılır. Diğer bir faydası çocuğun ilerleyen zamanlarda gelişim profilinin önceki değerlendirme ile karşılaştırılarak gelişim sürecinin izlenebilmesidir.

Çocuğunuz 0-42 ay yaş aralığında ise gelişim durumunun değerlendirilmesi için Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği uygulanabilir. Diğer yaş grupları için uygulanabilecek farklı ölçekler geliştirilmiştir. Amerikan Pediatri Akademisi gelişimin belli dönemlerde standardize araçlar kullanılarak değerlendirilmesini önermiştir. Bunun için özellikle 9, 18 ve 30. ayların sağlıklı çocuk izleminde önerilen yaşlar olduğunu belirtmektedir. Riskli bebekler ya da gelişim konusunda kaygı olması durumunda her dönem gelişimin izlenmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.

Bu konuda ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için Gülümser Akademi eğitimlerine katılabilir ya da uzmanlarımızdan destek alarak bize ulaşabilirsiniz.                  

Gelişimsel Değerlendirme ve İzlem

Tüm Hizmetler
ankara çocuk akademisi, mavi maskeli, kırmızı pelerinli gülümseyen bir çocuk.

Gelişimsel Pediatri ile Tanışalım

Gelişimsel pediatri, gelişimsel sorunların değerlendirilmesi, tanılanması, tedavisinin planlanması, gerektiğinde başka bilim dallarına yönlendirilmesi ve izlenmesini sağlayan çocuk sağlığı ve hastalıkları bilim dalıdır.

Gelişimin İzlenmesinin Önemi

Yapılan araştırmalar, hekimlerin çocukların gelişimlerini yalnızca klinik izlenimleri ile değerlendirdiklerinde gelişimsel sorunları saptamada ancak yaklaşık %30 oranında başarılı olduklarını göstermektedir.

bayley gelişim değerlendirme testi

Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği

“Bayley Gelişim Değerlendirme Ölçeği” doğumdan 42 aya kadar olan bebek ve çocuklar için geliştirilmiş bir gelişim testidir.

ankara çocuk akademisi, mavi maskeli, kırmızı pelerinli gülümseyen bir çocuk.

Prematüre Bebek İzlemi

Erken doğan (prematüre) bebekler doğum ve sonrasında beyin gelişimlerini etkileyebilecek sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu durum prematüre bebeklerin gelişim sürecinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir.ff

İşitme Taraması Nedir ?

Yenidoğan işitme taraması sayesinde işitme kayıplı bebeklerin tanısının erken konması ve rehabilitasyonunun sağlanmasını amaçlanmaktadır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Normal Görme Gelişimi

Çocuklarda ve bebeklerde görme gelişimi nasıl olmalıdır?

Çocuk Eğitiminde Sınır Koyma - Disiplin

Çocuklara sınır koyma her yaş döneminde çocuğun gelişim dönemine uygun olarak yapılabilir aslında çocuğa vermek istediğimiz mesaj öğrenebilmesi için gelişebilmesi için güvenli ortam yaratmak ancak tutarlı ve net sınırlar oluşturmaktır.

Anne Depresyonu

Anne depresyonu; Kadının gebelik süreci ve bebeğin doğumu ile başlayan dönem fiziksel ve hormonal değişikliklerin olduğu bir dönemde yaşadığı duygusal dengesizliklerdir.

Still Face Deneyi

Still Face(hareketsiz yüz) deneyi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için videomuzu izleyin!

Floortime Eğitimi

Floortime Eğitimi çocukların gelişimsel süreçlerini değerlendirerek, karşılıklı etkileşim yolu ile sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen bir yaklaşımdır.

Kreşe Başlama Yaşı

ankara çocuk akademisi, mavi maskeli, kırmızı pelerinli gülümseyen bir çocuk.

BİREYSEL FARKLILIKLARLA İLGİLİ ÇOCUK KİTAPLARI

Gülümser Akademi tarafından önerilen, bireysel farklılıklarla ilgili çocuk kitapları hakkında daha fazla bilgi alın!

Gülümser Akademi © Copyright 2024
Tüm hakları saklıdır.
Ultra Mega Omega Icon