1. MODÜL: SINIF İÇİ GEÇİŞLER

1 Eyl 16:28

Sınıf içi geçişler; öğretmenin yönlendirmesiyle çocuğun bir görevi tamamlayıp bir diğer göreve başlaması için yapılan değişiklik olarak tanımlanmaktadır. Sınıf içi geçişler etkinlikler (çember zamanından kahvaltıya gibi), ortamlar (sınıftan bahçeye gibi) ya da personeller (okul öncesi öğretmenden drama öğretmenine gibi) arasında gerçekleşebilir.

Bir okul gününde 15-20 sınıf içi geçiş gerçekleşebilmekte ve bu geçişlerde okul zamanının %20 ile 30’u harcanabilmektedir. Okul öncesi sınıflarda en çok problem davranışın ortaya çıktığı, okul zamanının boşa harcandığı ve öğretmen-çocuk veya çocuk-çocuk ilişkilerinin ve sınıf ikliminin olumsuz etkilendiği zaman dilimi sınıf içi geçişlerdir.

Öğretmenler, öğrenciler ve sınıf açısından ortaya çıkan olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için sınıf içi geçişlerin planlanması ve geçişlerin kolaylaştırılması gerekmektedir. Geçişlerin kolaylaştırılması amacıyla geçişi stratejileri kullanılmalıdır. Geçiş stratejileri; çocukların etkinlikler, ortamlar ve personeldeki değişikliklere uyumunu desteklemeli, geçişten önce, geçiş sırasında veya geçişten sonra sunulmalı ve uygun geçiş stratejisi seçilirken çocukların özellikleri göz önüne alınmalıdır.

Geçişlerin kolaylaştırılmasında bireysel ve/veya grup için bazı geçiş stratejileri kullanılmalıdır. Geçiş stratejileri; görsel (önce-sonra kartları, etkinlik çizelgeleri, sosyal öykü vb), işitsel (sözel hatırlatıcılar, şarkı, tekerleme vb) ve olumlu sınıf yönetimi uygulamaları (seçenek sunma, davranışsal ivme, olumlu pekiştirme vb) olarak gruplanabilmektedir. Geçiş stratejileri öğretmenlerin minimum çabaları ile maksimum sonuç alabilecekleri uygulamalardır.

Eğitimin İçeriği

İki ayrı günde online olarak yürütülecek bu eğitimde okul öncesi bütünleştirmede sınıf içi geçişler ve etkili stratejiler vaka örnekleri/vinyetler, videolar ve görseller çerçevesinde ele alınacaktır. İnteraktif olarak gerçekleştirilecek olan eğitimin ilk oturumunda sınıf içi geçişlere ilişkin konular kuramsal olarak vaka örnekleri, videolar ve görsellerden yararlanılarak ele alınırken ikinci oturumda katılımcılara sunulan vaka örnekleri/vinyetler, videolar ya da katılımcıların gerçek yaşantıları üzerinden sınıf içi geçişlere ilişkin yaşanan durumlar uygulamalı olarak tartışılacaktır. Her iki oturumun içeriği aşağıda özetlenmiştir.

1.     Oturum: Eğitimin ilk gününde aşağıdaki konular katılımcıların yaşantılarından da verdikleri örneklerden yola çıkılarak ve vaka örnekleri/vinyetler, videolar ve görsellerden de yararlanılarak kuramsal olarak ele alınacaktır:

·       Sınıf İçi Geçişlere Genel Bakış

·       Sınıf İçi Geçiş Türleri

·       Sınıf İçi Geçişlerin Önemi

·       Sınıf İçi Geçişlerde Yaşanan Problemler ve Nedenleri

·       Başarılı Sınıf İçi Geçişlerin Özellikleri

                                 Geçiş Planları

                                 Geçiş Stratejileri

                                                       Görsel Destekler

                                                       İşitsel Destekler

                                                      Olumlu Sınıf Yönetimi Uygulamaları

2.     Oturum: Eğitimin ikinci gününde hem bir önceki eğitimin sonunda katılımcılara iletilen ve katılımcıların hazırlık yaparak gelecekleri sınıf içi geçişlere ilişkin vaka örnekleri/vinyetler üzerinde çalışılacak hem de katılımcıların çalıştıkları sınıflarda karşılaştıkları durumlara ilişkin getirdikleri vaka örnekleri/vinyetler ya da videolar üzerinde tartışılacak ve çözüm önerileri geliştirilecektir.

İlk modülümüzün ardından okul öncesi bütünleştirme konusunda iki eğitim daha gerçekleştireceğiz. Bu modüller hakkındaki ayrıntılar aşağıda verilmiştir.

OKUL ÖNCESİNDE BÜTÜNLEŞTİRME 

2. MODÜL: TEMEL YAPI TAŞLARI YAKLAŞIMI

İkinci eğitimimizde okul öncesi bütünleştirmeyi daha etkili hale getirmek amacıyla tasarlanmış bir dizi eğitsel uygulamadan oluşan Temel Yapı Taşları (TeYeYe) yaklaşımını ele alacağız. TeYeYe yaklaşımı, bütünleştirmeyi daha etkili hale getirmek amacıyla okul öncesi öğretmenler için tasarlanmış bir dizi eğitimsel uygulamadan oluşmaktadır. Yaklaşımın amacı; tüm çocukların gereksinimlerini etkili bir şekilde karşılamak için değerlendirme ve öğretimi düzenleme konusunda öğretmenlere aşamalı ve sistematik bir yol sunmaktır. TeYeYe yaklaşımı; birbiri üzerine kurulan yüksek kaliteli erken çocukluk programı, müfredat değişiklikleri ve uyarlamaları, gömülü öğretim fırsatları ve doğrudan çocuk odaklı öğretim stratejilerini içeren dört aşamadan oluşmaktadır. Okul öncesi öğretmenlerle yürütülecek olan bu eğitimde, vaka örnekleri/vinyetler, görseller ve videolar çerçevesinde TeYeTe yaklaşımının tüm aşamaları ve sınıflarda kullanımı teorik ve uygulamalı olarak ele alınacaktır.

OKUL ÖNCESİNDE BÜTÜNLEŞTİRME 

3. MODÜL: DATA MODELİ

Üçüncü eğitimimizde ise otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklara değerlendirme, amaç belirleme ve öğretim sunmada sistematik bir uygulama sürecini içeren DATA Modelini ele alacağız. OSB olan çocukların bireysel özellikleri ve gereksinimleri ile okul öncesi sınıfların özellikleri ve beklentileri örtüşmediği için yaşanan sorunların çözülebilmesi amacıyla bu çocukların hem akranlarıyla yoğun etkileşim kurabilecekleri bütünleştirme uygulamalarına hem de spektruma özgü gereksinimlerinin karşılandığı bireyselleştirilmiş eğitim oturumlarına katılımı gereklidir. Bu ihtiyaçlara yanıt vermek amacıyla geliştirilen DATA Modelinde çocuklar önce “DATA Modeli Müfredatı ve Kontrol Listeleri” kullanılarak değerlendirilerek bireysel amaçları belirlenmekte, daha sonra bu amaçlar çocuğa hem bütünleştirme uygulamaları çerçevesinde okul öncesi sınıfta gömülü öğretim ile hem de destek eğitim odasında ayrık denemeler ile öğretilmektedir. DATA Modeli; değerlendirme, bireysel planlama ve öğretim aşamalarında kullanılan materyalleri ve sistematik bir uygulama sürecini içermektedir. Okul öncesi öğretmenlerle yürütülecek olan bu eğitimde vaka örnekleri/vinyetler, görseller ve videolar çerçevesinde DATA Modelinde kullanılan tüm materyaller ve uygulama süreci ile bunların sınıflarda kullanımı teorik ve uygulamalı olarak ele alınacaktır.

Katılımcılar

Kamu ya da özel sektörde hizmet veren okul öncesi kurumlarda çalışan okul öncesi öğretmenleri, branş öğretmenleri, çocuk gelişimciler, özel eğitim anaokullarında çalışan özel eğitim öğretmenleri ile bu alanlarda eğitim alan lisans ya da lisansüstü öğrenciler, psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğrencileri ve öğretmenleri, psikoloji öğrencileri ve psikologlar

Sertifika

Online olarak iki oturumda sunulacak 3 saatlik eğitimin sonunda katılımcılara Okul Öncesi Bütünleştirme – 1. Modül: Sınıf İçi Geçişler Eğitimi Katılımcı Sertifikası verilecektir.

Eğitim Ücreti

1.     Modül: Sınıf İçi Geçişler       2000 TL

Eğitim Süresi

      3 saat

Eğitim Tarihi

27 Eylül Çarşamba      19.30-21.00

30 Eylül Cumartesi     16.00-17.30

Eğitmen: Prof. Dr. Hatice BAKKALOĞLU

Dr. Bakkaloğlu, Gazi Üniversitesinde Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında 1994 yılında lisans, Ankara Üniversitesinde Özel Eğitim alanında 1998 yılında yüksek lisans ve 2004 yılında doktora eğitimini tamamlamıştır. Dr. Bakkaloğlu Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümünde Ocak 2000 yılında Araştırma Görevlisi olarak başladığı çalışma yaşamına Mart 2021 tarihinden itibaren Profesör olarak sürdürmektedir.

Dr. Bakkaloğlu erken müdahale programları, erken çocukluk özel eğitimi, Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı, okul öncesinde kaynaştırma/bütünleştirme ve ilgili konularda lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermekte, yüksek lisans ve doktora tezlerinde danışmanlık yapmaktadır. Dr. Bakkaloğlu’nun ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan pek çok araştırmasının yanı sıra kitap editörlükleri, kitapları, kitap bölümleri, çeviri editörlükleri, ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulan çok sayıda bildirisi ile konferans/panel/sempozyum sunumları bulunmaktadır. Dr. Bakkaloğlu son dönemde Araştırmadan Uygulamaya Erken Çocukluk Özel Eğitimi El Kitabı, Tanıdan Müdahaleye Otizm Spektrum Bozukluğu El Kitabı, Okul Öncesinde Kaynaştırma ve Zihin Yetersizliği ve Otizm Spektrum Bozukluğu adlı kitapların ortak editörlüğünü yapmıştır. Okul öncesi kaynaştırma: Öğretmen eğitimi, Daha Kolay Okuyalım! ve Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı adlı kitapların yazarı olan araştırmacı, pek çok kitap bölümü de kaleme almıştır. Dr. Bakkaloğlu ayrıca Özel Gereksinimli Okul Öncesi Çocukların Öğretiminde Temel Yapı Taşları, Okul Öncesinde Bütünleştirmeyi Hayata Geçirme, Otizmi Olan Okul Öncesi Çocuklar İçin DATA Modeli ve Erken Çocukluk Özel Eğitimi El Kitabı kitaplarının çeviri editörlüklerini de yürütmüştür. Dr. Bakkaloğlu ulusal ve uluslararası pek çok projede yürütücü ya da araştırmacı olarak görev almıştır.

Son yıllarda okul öncesinde kaynaştırma/bütünleştirme, okul öncesinde sınıf içi ve gelişimsel geçişler, otizm spektrum bozukluğu, gelişimsel gerilik, erken müdahale, erken çocukluk özel eğitimi, özel gereksinimli çocuklarda akran kabulü, öğretmen-öğrenci ilişkisi, okula uyum ile öğretmen eğitimi ve mesleki gelişim konularında araştırmalar yapmakta ve projelerde görev almaktadır.

Dr. Bakkaloğlu bilimsel çalışmalarının yanı sıra 2015 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisinde Baş Editörlük, 2017 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde Merkez Müdürlüğü ve 2021 yılından itibaren ise Özel Eğitim Bölümünde Bölüm Başkanlığı görevlerini de yürütmektedir.

KAYIT FORMU

Diğer Etkinlikler

Tüm Etkinlikler

Gülümser Akademi © Copyright 2024
Tüm hakları saklıdır.
Ultra Mega Omega Icon