Konuşma sesi bozuklukları ile erken okuryazarlık becerileri arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Konuşma sesi bozukluklarında erken müdahale çok önemlidir. Erken müdahale sürecine en büyük katkıyı okul öncesi eğitimde çocukların bu konuda desteğe ihtiyacı olduğunu fark eden okul öncesi öğretmenleri sunmaktadır.
Bu eğitimde amaç
- Konuşma sesi bozuklukları nelerdir?
- Konuşma sesi bozukluklarının türleri nelerdir?
- Konuşma sesi bozuklukları nasıl fark edilir?
- Konuşma sesi bozukluğu yaşadığı şüphelenilen çocuklar ne zaman ve nereye yönlendirilmelidir?
- Fonolojik süreçler nelerdir?
- Hangi yaşta hangi fonolojik süreçler normaldir?
- Neden çocuklar ilkokula başlayınca konuşma sesleri kendiliğinden düzelmez?
- Neden okul öncesi dönemde tüm konuşma sesi hataları tamamlanmalıdır?
- İşitme ve konuşma arasında nasıl bir bağlantı vardır?
sorularına cevap bulmaktır.
Bu sayede çocukları erken dönemde fark ederek akademik becerilerine ve erken okuryazarlık becerilerine katkı sağlamak ve 1.sınıfta okuma yazma aşamasında zorlanma ihtimallerini en aza indirmektir.
Aynı zamanda işitme bozukluklarının, çocuklarınızın konuşma sesleri üretiminde etkili olabileceğini biliyor musunuz? Erken fark edilip doğru destek sağlandığında iletişim zorluklarının üstesinden gelmek mümkün!
Eğitimimiz ücretsiz olup online platformda gerçekleştirilecektir. Bu eğitim okul öncesi öğretmenlerine ve sınıf öğretmenlerine yöneliktir.
Kayıt olmak için;
DOÇ.DR. FİLİZ ASLAN / ODYOLOG
Filiz ASLAN, 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden, 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eğitim Odyoloji Yüksek Lisans programından mezun olmuştur.
2016 yılında aynı üniversitenin Eğitim Odyolojisi Doktora programını “Erken ve geç dönem koklear implant uygulanan okul çağı çocuklarının işitsel muhakeme becerilerinin karşılaştırılması” adlı tezi ile tamamlamıştır.
2015 yıllında doktora çalışmaları sırasında ABD Colorado Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Enstitüsü’nde Prof. Dr. Yoshinaga-Itano ile gözlem ve çalışma imkanı bulmuştur. 2009-2010 yılında Ankara Üniversitesi Gelişimsel Pediatri Ünitesi’nde UNICEF projesi kapsamında proje asistanı olarak görev yapmıştır.
Çeşitli özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde farklı sürelerde psikolog ve daha sonra eğitim odyoloğu olarak görev yapmıştır. 2012 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak başladığı görevine, 2019 yılında Dr. Öğretim Üyesi, 2024 yılından itibaren Doçent unvanı ile görevini sürdürmektedir.
Çalışma alanları arasında, işitsel implantlar, işitsel algı süreçleri, işitme kaybı olan çocukların dil, konuşma ve bilişsel gelişimlerinin değerlendirilmesi yer almaktadır. Ayrıca İşlevsellik Yeti Yitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması (ICF), konusunda öğrenmeye ve çalışmalarını sürdürmeye devam eden Aslan’ın odyoloji alanında ICF’nin kullanımına yönelik lisans öğrencilerine yönelik dersi ve kitap bölümleri bulunmaktadır.
Çalışma alanları kapsamında uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlanmış bilimsel makaleleri ve kitap bölümleri bulunmakta ve halen araştırmalarına devam etmektedir.
ŞEVVAL ÖZER / DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi bölümünden 2021 yılında mezun olmuştur. Lisans sürecinde Amerika, Avrupa ve yurt içinde stajlarını tamamlamıştır.
Şu anda Hacettepe Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi bölümü yüksek lisans programına devam etmektedir. Yüksek lisans tez dönemindedir.
2021/2023 yılları arasında devlete bağlı özel bir kurumda çalışmıştır. 2023 yılı itibariyle danışmanlık merkezlerinde hizmet vermektedir.
Otizm spektrum bozukluğu, gecikmiş konuşma, gelişimsel dil bozuklukları, artikülasyon bozukluğu, fonolojik bozukluklar, akıcı konuşma bozuklukları (kekemelik, hızlı bozuk konuşma), ses bozuklukları alanlarında çalışmaktadır.
Aldığı Eğitimler
Floortime 202- Şubat 2023 (İstanbul)
Floortime 201- Ocak 2022 (İstanbul)
Floortime 101- Ocak 2021 (İstanbul)
Palin PCI- Kasım 2020 (Londra)
TEDİL- Mart 2020 (Ankara)
ETEÇOM- Kasım 2019 (Ankara)
Katıldığı Konferanslar
Regülasyonu Anlamak-DIRFloortime Sempozyumu (Kasım 2022)
2022 International DIRFloortime Conferance (Ekim,2022)
European Symposium on Fluency Disorders Şubat 2020 (Thomas More University College, Antwerp)
II.Uluslararası Katılımlı Dil ve Konuşma Terapisi Öğrenci Kongresi (Mart,2020)
İletişimin herkes için bir hak olduğunu savunan, multidisipliner çalışmanın başarıyı getireceğine inanan; daha çok etkileşim temelli müdahaleleri benimsemiş bir terapisttir.
İLKNUR KURTULUŞ ÖZGEN / OKUL ÖNCESİ VE SINIF ÖĞRETMENİ
Başkent Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği lisans bölümünden 2009 yılında mezun olmuştur. Üniversitede aldığı eğitimlerin yanında çocuklarda müzik, dans, tiyatro ve spor gibi sanat dalları kulüplerinde sorumluluk almış butik kreşlerde bu alanlarla ilgili çalışmalar yapmıştır.
Mezun olduktan sonra 2009- 2016 yılları arasında Okul Öncesi Öğretmeni olarak ve zümre başkanlığı görevini üstlenerek özel kurumlarda görev almıştır. 2016-2022 yılları arasında Nesibe Aydın Eğitim Kurumlarında ilkokul müdür yardımcısı görevini yerine getirmiştir. Bu görevler kapsamında, erken çocukluk döneminde eğitim programları geliştirme, mesleki gelişim eğitimleri ve IB Uluslararası Bakalorya (PYP) müfredat modeli çalışmalarını aktif olarak yürütmüştür.
Yüksek lisansını 2020 yılında Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği üzerine tamamlamıştır. Bu süreç içerisinde görev ve sorumlulukların yanında aylık eğitim programlarını düzenlenme, ödev hazırlama, okuma yazma çalışmalarını planlama, temalara göre etkinlik programı oluşturma ve projeler hazırlama gibi görevlerde yer almıştır. İlkokul eğitim sürecinde 1. 2. ve 3. Sınıflarda soru hazırlama, Aydın yayınlarında kitap yazma gibi komisyonlara dâhil olarak yaratıcı ve farklı çalışmaları yürütmüştür.
Mesleki ve bireysel gelişime önem veren İlknur Kurtuluş Özgen, “Üstün Yetenekli Çocuklar” eğitimini tamamlamış, birkaç öğretmen arkadaşıyla birlikte yazmış oldukları proje üzerine 2017 yılında İrlanda’ya giderek 3 hafta “Farklı Yeteneklere Sahip Öğrenciler” için uygulanan çalışma programlarını gözlemleme ve inceleme fırsatı yakalamıştır.
Öğrenme Güçlüğüne Yönelik Eğitim Programı (Disleksi) ,
Koçluk Eğitimi (Öğrenci-Yönetici-Kariyer-NLP),
Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretim Programı,
Üst Düzey Becerilerine Yönelik Soru Yazma Teknikleri - (Okuma-anlama ve Matematik),
Çocuklar İçin Felsefe Eğitmen Eğitimi – (PC4),
Erken Matematik Yeteneği Testi,
Eğitim Teknolojileri, Program Hazırlama Teknikleri (Farklılaştırılmış Eğitim) gibi sertifikalara sahip olan öğretmenimiz 2023 yılında Gülümser Akademi kulüp ve yaz okulu çalışmalarında kurumumuzda görev almaya başlamıştır.
Tüm mesleki ve sosyal birikimini öğrencilere aktarmaktan mutluluk duyan, bilimsel bilginin önemini bilen, bilimin doğasının farkında olan, araştırmacı, meraklı ve bilimsel okuryazarlığa ulaşmış bireyler yetiştirmek öğretmenimizin amaçları arasında yer almaktadır.