Down Sendromu, anne karnında tanı aldığı dönemden başlanarak yaşam boyu izlem ve destek gerektiren bir genetik hastalıktır.
Down Sendromu, anne karnında tanı aldığı dönemden başlanarak yaşam boyu izlem ve destek gerektiren bir genetik hastalıktır. Ailenin gebelik dönemindeki bilgilendirme süreci, doğum sonrası sağlık izlemlerinin eksiksiz yapılması son derece önemlidir. Konjenital kalp hastalığı, hematolojik sorunlar, hipotroidi gibi beden sağlığı ile ilgili sorunların eşlik etmesi durumunda bu hastalıkların tedavisi gelişimsel süreç açısından belirgin önem taşır.
Beyin gelişiminin en hızlı ilerlediği ilk yıllarda erken müdahale ve evde destek programları konusunda ailenin farkındalığının arttırılması, gelişimi etkileyen aile, çevre, toplum ve sosyal destek gibi tüm unsurların da ele alındığı bütüncül bakış açısı, yenidoğan döneminden itibaren başlayan fizyoterapi, ergoterapi, özel eğitim gibi bireysel destek hizmetlerine ulaşması, bu hizmetlere ulaşabilmesi adına gerekli hakları konusunda aileye yol gösterilmesi, ÇÖZGER (çocuklar için özel gereksinim raporu), ailenin duygusal açıdan destekleneceği psikolojik danışmanlık hizmetleri ve yaşam boyu izlem konusunda alanında çok değerli hocalarımızın mesajlarını iletideki videomuzdan izleyebilirsiniz.
Neden 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak belirlenmiştir?
Prof. Dr. Çağrı GÜLÜMSER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji Uzmanı
Gebelikte Down Sendromu tarama testleri nelerdir, nasıl yapılırlar, etkinlikleri nedir?
Down sendromlu çocukların eğitsel süreçleri nasıl başlar?
Prof. Dr. Hatice Bakkaloğlu
Gülümser Akademi
Özel Eğitim Uzmanı
Down sendromunda ergoterapinin faydaları nelerdir?
Prof. Dr. Hülya Kayıhan
Gülümser Akademi
Uzman Ergoterapist
Down sendromuyla gelecek nasıl şekillenecek ?
Prof. Dr. Gülsen Erden
Gülümser Akademi
Klinik Psikolog