Prof. Dr. Hülya Kayıhan

Ergoterapi Bölümü

1979 yılında H.Ü. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'ndan mezun olduktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Fizyoterapi ve rehabilitasyon departmanında çalışmıştır.  Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde 1982 yılında bilim uzmanlığı, 1986 yılında doktora çalışmalarını tamamlamıştır.

1991 yılında Doçent, 1996 yılında profesör unvanı almıştır. Bilim Uzmanlığı ve Doktora tez konuları;  Serebral Palsi ve Hemiplejik Hastalarda Günlük Yaşam Aktivitelerini Etkileyen Faktörler ve Duyu Bütünleme Fonksiyonlarının İncelenmesidir. Ülkemizde Ayres Duyu Bütünleme teorisine dayalı test ve eğitimlerinin uygulamasını başlatmıştır.

Özelleştiği alanlar; Duyusal işleme problemleri olan bireylerde duyu bütünleme yaklaşımları, mesleki rehabilitasyon, dezavantajlı bireylerde çalışma kapasitesinin artırılması, ergonomi  ve ergoterapi yaklaşımlarıdır.

Hacettepe Üniversitesinde; 1996 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi Rehabilitasyon Anabilim dalı altında Spor Fizyoterapistliği, Kardiyo Pulmoner Rehabilitasyon ve Protez Ortez Bilim uzmanlığı ve doktora programlarının yanı sıra İş ve Uğraşı Bilim Uzmanlığı ve Doktora Programı’nın açılmasına öncülük etmiştir.

1991 yılında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Okulu’nda Mesleki Rehabilitasyon Ünitesinin kurulması  ve daha sonra Hacettepe Üniversitesi’nde Avrupa Birliği IPA projesi desteği ile Türkiye’de ilk kez Mesleki Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulmasına, 2009 yılında Ergoterapi Lisans Programının açılmasına, aynı yıl Ergoterapi Derneğinin kurulmasına öncülük etmiştir. 2009 yılında HÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsündeki iş ve Uğraşı Programları Ergoterapi Bilim uzmanlığı ve doktora programları adını alarak aynı Enstitüdeki Ergoterapi Anabilim Dalı’na geçirilmiştir.

Hülya Kayıhan,  akademik hayatı boyunca; Duyu Bütünleme Eğitimi, Sensory İntegration Praksi Testi (SIPT), hemiplejik üst ekstremite rehabilitasyonu, bilişsel davranışçı terapi, ICF, İletişim becerileri , Şema terapi, Kişi Çevre Aktivite (PEO) Modeli, İnsan Okupasyonları Modeli (MOHO), Brain Tree Bilişsel Terapi, Biofeedback, Çalışma Kapasitesini Değerlendirme(JETEC) konularında ABD, Kanada; İngiltere, Danimarka; İngiltere ve Türkiye’de açılan sertifikalı kursları tamamlamıştır. Fizyoterapi, Rehabilitasyon ve Ergoterapi alanlarında çok sayıda ulusal ve uluslararası makale, bildiri ve kitapları bulunmaktadır.

Gülümser Akademi © Copyright 2024
Tüm hakları saklıdır.
Ultra Mega Omega Icon